Blog

Wie was Earl Grey?

Earl Grey, Lady Earl Grey, Charles Grey

Charles Grey werd geboren in 1764 en was de 2e graaf Grey.  Hij belandde na zijn studie aan Cambridge al snel in de politiek. Als minister van Buitenlandse Zaken speelde hij in 1807 een grote rol bij de afschaffing van de slavernij.  Hij werd premier van Groot Britannië (1830-1834) en moderniseerde het Britse kiesstelsel en in 1833 liet hij de slavernij definitief verbieden. Hij trouwde in 1794 met Mary Elizabeth Ponsonby en kreeg met haar 16 kinderen. Ook is hij bekend vanwege zijn buitenechtelijke relatie  met de hertogin van Devonshire met wie hij ook een dochter kreeg. Maar de meeste bekendheid verwierf hij toch wel met de naar hem vernoemde thee: Earl Grey

Tijdens een bezoek van een Chinese diplomaat ontving hij eens een bijzonder geschenk: Thee met de smaak van een citrusvrucht. Lady Grey was zo onder de indruk van de bijzondere smaak, dat zij besloot de thee te gaan serveren in haar Londense salons. De rest is geschiedenis. Het kopje thee is niet meer weg te denken uit de Britse samenleving. Elk probleem wordt opgelost bij het drinken van een heerlijk kopje thee. Het theeritueel van de  Afternoon tea, onstond in de arocratische kringen en staat voor rust en onthaasting. Deze middagthee wordt vergezeld van allerlei lekkere snacks, scones en hartige of zoete hapjes. Zo kon men de lange tijd tussen ontbijt en diner overbruggen. 

Simon Lévelt heeft Earl Grey in allerlei soorten en maten. En omdat smaken verschillen hebben wij er meer dan 10! Van een lichte Earl Grey op basis van Darjeeling, of een lichtgerookte Russiche variant of probeer ook eens onze nieuwste telg: De London Earl Grey. De karakterstieke smaak van alle Earl Grey wordt veroorzaakt door de toevoeging van de olie of schil van de Bergamot, een citrusachtige vrucht. Tegenwoordig wordt de olie ook vaak vervangen door een natuurlijk bergamot aroma.  De London Earl Grey  is zeer geschikt voor het maken van een London Fog. Hoe je dat doet, lees je hieronder. 

London Fog

De London Fog, ook wel bekend als de Earl Grey Latte, is zeer waarschijnlijk bedacht in Vancouver, Canada. Naast de geboorteplaats van het recept, is er ook onenigheid over wie de bedenker van het recept is. Het verhaal gaat dat Mary Loria tijdens haar zwangerschap geen koffie kon drinken en in een café naar een alternatief vroeg. De medewerker van het café bedacht de London Fog.


Recept

Voor de London Fog zet je een kop sterke Earl Grey thee. Hiervoor hebben wij de perfecte thee met de toepasselijke naam: London Earl Grey. De thee is extra krachtig en intens zodat hij goed naar voren komt in de London Fog.


Zet een kop van de thee volgens het zetadvies en verwarm in de tussentijd 125 ml melk. Roer de melk ongeveer 5 minuten door, zonder de melk te laten koken. Giet daarna de melk in de kop thee en roer er een halve theelepel vanillesiroop door. 

Wie was Earl Grey?