Blog

Kopi Luwak

Kopi Luwak is een bijzondere, zeer exclusieve, koffiesoort. De koffie is afkomstig uit Indonesië. De bessen van de koffieplant worden gegeten door de Civet kat. Deze verteerd de koffie in zijn maag en poept de pitten daarna weer uit. De koffie wordt verzameld en zodanig verwerkt dat deze weer voor consumptie geschikt is. Het proces dat plaatsvindt in de maag van het dier, geeft deze koffie zijn bijzondere smaak. Kopi Luwak is niet goedkoop, maar dan drink je ook iets bijzonders. 

De laatste jaren neemt de vraag naar deze bijzondere koffie enorm toe. Dat merken wij ook in onze winkels. Bijna dagelijks is er wel een klant die er naar vraagt. En dat is nou precies het probleem. De hoeveelheid Kopi Luwak die geproduceerd kon worden op een diervriendelijke manier was te weinig voor de vraag die er ontstond. In Indonesië wordt al koffie onder de naam Kopi Luwak verkocht, die eigenlijk een melange met gewoon geproduceerde koffie is. 

Om toch aan de vraag te kunnen voldoen, houdt men de dieren in gevangenschap. In kleine kooitjes slijten zij hun leventje en worden volgepropt met koffiebessen. Ze hebben onvoldoende leefruimte en bezeren zich aan de rasters van het kooiwerk. Simon Lévelt heeft daarom een aantal jaren geleden al besloten, deze koffie niet meer te verkopen. Wij kunnen niet garanderen dat de koffie die u koopt wel op een diervriendelijke wijze is geproduceerd. 

Gelukkig hebben wij vele andere mooie specialiteiten in ons assortiment, zodat u niet hoeft te treuren. Simon Lévelt staat voor duurzame kwaliteit en eerlijke koffie. Zowel voor mens als dier. 

Kopi Luwak