Blog

Slow Coffee zetten met de Chemex

slow coffee, chemex, hario

De Chemex bestaat al sinds 1941, maar is de laatste tijd weer onder de aandacht gekomen bij een steeds groter wordende groep koffieliefhebbers. Bij deze 'slow coffee' zetmethode haal je alle mooie smaken uit bijvoorbeeld een 'Estate' of landenkoffie. Een geschikte koffie is bijvoorbeeld onze 'Mocha Limu' uit Ethiopië, maar probeer gerust ook eens een andere koffie uit. 

Voordat je begint spoel je eerst het speciale 'Chemex' filter voor met heet water. Zo blijft het filter goed zitten en spoel je een eventuele papiersmaak weg. De filters van Chemex zijn trouwens zo goed, dat je wel erg je best moet doen om een papiersmaak waar te nemen. Vergeet het water niet weg te gooien!

Voeg nu 30 tot 40 gram behoorlijk grof gemalen koffie toe voor 500 mililiter water. Het lekkerste is natuurlijk dat je de koffie vers maalt, maar wij doen dat ook met plezier voor je. Hoe verser gemalen, hoe lekkerder, dat dan weer wel. 

Het is van belang om de koffie eerst voor te laten wellen, het zogenaamde 'bloomen' van de koffie. Dit doe je door eerst ongeveer 60 gram water van 90-95 graden celcius op de koffie te gieten en minstens 30 seconden te wachten tot de koffie niet meer omhoogkomt. Zo kunnen de aroma's vrijkomen en verdwijnt het zuurstof uit de koffie. 

Daarna kun je de rest van het water opgieten in een ronddraaiende beweging. Dat kan het beste door gebruik te maken van een keteltje met een lange tuit. Je hebt daarmee een betere controle over de snelheid waarmee je het water opschenkt. Begin een centimeter van de buitenste rand en draai langzaam naar binnen in steeds kleinere cirkels. 

Tip: giet niet helemaal langs de buitenste rand, want dan neem je de aroma's in je koffie niet helemaal mee. 

Na ongeveer 2,5 tot 5 minuten is je koffie dan door het filter in de kan gezakt. Verwijder het filter en schenk de koffie meteen uit. Misschien ervaar je dat de koffie niet meer helemaal heet is, maar daardoor kun je de zoete tonen in de koffie nog beter proeven en zul je merken dat de bitters zijn verdwenen. 

Nog een tip: I.p.v. te beginnen met een lege kan, kun je er ook ijsklontjes onderin leggen. Het resultaat is een mooie, zoete ijskoffie!

 

 


 


 

 

 


 

 


 


 

Slow Coffee zetten met de Chemex