Blog

Lentepluk uit India Darjeeling

Darjeeling thee wordt geplukt aan de voet van de Himalaya, waar het spel van regen, mist en zon de frisse, bloemige smaak bepaalt. Darjeeling is in naam verreweg het bekendste theegebied in India. Door zijn ligging heeft het gebied te maken met strenge winters, waarin de groei van de theeplanten nagenoeg stil ligt. Als dan in het voorjaar de eerste blaadjes weer ontluiken kan de eerste lentepluk (First Flush) weer beginnen. Die allereerste pluk wordt door Simon Lévelt ingekocht bij de Ambootia Tea Estate en speciaal voor ons naar Nederland gevlogen. We noemen dit de 'Royal First Flush'. De liefhebber heeft hier vaak al op ingetekend, want deze champagne onder de thee is snel uitverkocht. Het wachten is dan vervolgens op de boot die ons de lenteplukken brengt van verschillende theetuinen uit Darjeeling.

Vorig jaar brak dit schip in tweeën, waardoor onze verrukkelijke thee op de bodem van de oceaan belandde. Uiteindelijk konden we wel een nieuwe partij thee inkopen, maar veel minder dan normaal. Dit jaar zaten we daardoor lang zonder en moesten lang wachten, maar nu zijn ze dan toch eindelijk gearriveerd: De Ambootia lentepluk, Margaret's Hope lentepluk en Happy Valley lentepluk.

Elk seizoen zorgt voor een unieke thee, maar Darjeeling is vooral befaamd om de lentepluk (First Flush), die gekenmerkt wordt door het typische muskadel aroma. Een First Flush heeft heel veel geur, kan veel trek hebben, maar heeft weinig kracht en kleurt licht in de kop. Hierna krijgt de plant veel meer zon op zijn bolletje en verandert van karakter. De zomerpluk (de Second Flush) kenmerkt zich door zijn krachtig en bloemig aroma en kleurt goudbruin in de kop. Hierna volgt een periode van veel regen en is het tijd voor de regenpluk (Monsoon Flush). Dit is een soepele thee met weinig trek en is niet zo bloemig meer, maar heeft een ronde smaak. De Herfstpluk (Autumn Flush) is vervolgens weer uitgesproken kruidig en bloemig en kleurt roodbruin in de kop. 

Lentepluk  uit India Darjeeling